Zdolność rozpoznania stadium przeziębienia może pomóc Ci wdrożyć odpowiednie metody leczenia i przewidzieć czas trwania choroby. Będziesz również w stanie ocenić, kiedy możesz leczyć się samodzielnie w domu, a kiedy powinieneś udać się do lekarza. Osoby narażone na powikłania grypy, które bezwzględnie powinny udać się niezwłocznie do lekarza: [...]
Kiedy myślisz o budowie mięśni, pierwszą rzeczą, która przychodzi Ci na myśl, jest białko? Nie zrozum nas źle. Faktem jest, że musisz spożywać określoną ilość białka (i kalorii), aby zbudować umięśnioną i szczupłą sylwetkę. Jednak początkujący kulturyści często zapominają o znaczeniu innych czynników, takich jak: mikroelementy, sen i sprawność [...]
[...] i składał się z ryżu, mielonego mięsa, groszku i przyprawy curry. Aby zaspokoić pragnienie, bierze kilka łyków napoju zero. Trzeci posiłek to kurczak, makaron, pesto i warzywa. Podczas gotowania tego posiłku Big Loz udzielił kilku rad każdemu, kto chciałby poprawić swoją dietę. „Po prostu upewnij się, że niezależnie od tego, jaki masz [...]
[...] tylko to, co najzdrowsze. Rozpoczyna dzień od dwóch lub trzech białek z jajek oraz zielonej herbaty. Na lunch zjada przeważnie pierś z kurczaka z brązowym ryżem i z miską sałatki, na kolację rybę lub stek z warzywami. Pomiędzy posiłkami je orzechy, warzywa, pije shake proteinowy oraz wodę. Wygląda pięknie naszym zdaniem, a wam się podoba?
[...] ilość białka. W jednym z badań zdrowi ludzie w średnim wieku stosowali redukcyjną dietę wysokowęglowodanową lub wysokobiałkową. Uczestnicy spożywali również owoce i warzywa w ramach tej diety. Co cztery miesiące przez rok naukowcy mierzyli ich gęstość kości. W grupie węglowodanowej zarejestrowano spadek gęstości kości, a [...]
[...] ćwiczą i unikają używek. Dzięki temu mają niski wskaźnik otyłości i cieszą się długą żywotnością. Jak wygląda dieta Japończyka? Dieta w Japonii zawiera owoce morza, warzywa, produkty sojowe, wodorosty, rośliny strączkowe i małe ilości mięsa. Przyjrzyjmy się niektórym produktom, które są uważane w Japonii za najzdrowsze. Wodorosty [...]
[...] Dieta wegańska składa się wyłącznie z produktów roślinnych, ale istnieją też ciekawe alternatywy dla wielu niewegańskich produktów spożywczych. W menu wegan goszczą owoce, warzywa, makaron, chleb, ryż, kasze, komosa ryżowa, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona, tofu, substytuty mleka takie jak mleko migdałowe, owsiane lub sojowe, gotowe [...]
Witamina C jest jednym z najważniejszych elementów diety o znaczeniu odpornościowym. Jej działanie antyoksydacyjne sprzyja ochronie komórek i regulacji odpowiedzi komórek immunologicznych na infekcje, a jej niedobory mogą wiązać się z nieprzyjemnymi konsekwencjami na tym tle. Witamina C w infekcjach gardła Witamina C w związku ze swoimi [...]
[...] charakteryzujące się zróżnicowanym doborem składników, można zabezpieczyć się przed niedoborami magnezu. Pierwiastek ten występuje w największych ilościach w zielonych warzywach liściastych, a także w nasionach dyni i szałwii hiszpańskiej, czy migdałach i nerkowcach. Nie tak obfitymi, jednak również wartościowymi źródłami magnezu są [...]
Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]
[...] jest nieaktywna fizycznie, ale też nie ma pojęcia, jak powinna wyglądać dieta, do czego służą witaminy i gdzie występują. Mimo iż witamina C jest powszechnie dostępna w warzywach i owocach, to w starszych badaniach National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III, 1988–1994) około 13% populacji USA miało niedobór witaminy C [...]
[...] leki przeciwzapalne mogą powodować zatrzymanie potasu przez organizm. Źródło potasu w diecie Przetworzona żywność jest bogata w sód i uboga w potas, natomiast owoce i warzywa są naturalnie bogate w potas. Codzienne spożywanie różnorodnych, kolorowych produktów roślinnych pomoże zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na potas, a przy okazji [...]
[...] źródłach, takich jak: mięsa, ryby, jaja, nabiał, ryże, kasze, makarony, ziemniaki, płatki zbożowe, oleje, orzechy, nasiona, masła orzechowe, ryby, tłuste mięsa, jaja, warzywa, owoce. Większość osób, szczególnie kobiet, zapyta w takiej sytuacji: „co ze słodyczami, przekąskami, słodkimi napojami i słodzonymi dodatkami do [...]
Witamina C pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Aby mogła odgrywać swoją rolę, musi być jednak codziennie konsumowana w odpowiedniej ilości. Przy spełnieniu tego warunku witamina C stanowi czynnik wspierający potencjał antyoksydacyjny organizmu, co może mieć znaczenie m.in. w kontekście przeziębień. Podaż i suplementacja podczas [...]
[...] zasadowego wokół (na zewnątrz). Dieta ketogeniczna nie dostarcza więcej niż 50 g węglowodanów dziennie, dlatego nie ma pola do dostarczania silnie zasadowych produktów (warzywa, owoce np. sałata, kapusta biała, suszona śliwka, banany, wiśnie, rodzynki, granat, brzoskwinie, kiwi, pomarańcze, liczi). Prawdopodobny mechanizm Według naukowców [...]
[...] ugotować coś pysznego wegańskiego, co wiesz, że na pewno wszystkim posmakuje. Często tak jest, że wszelkie komentarze gasną, jeśli spróbuje się danego dania. A przecież warzywa, aromatyczne przyprawy, różnego rodzaju ryż czy kasze to bardzo smaczne produkty. Nikogo nie musisz nawracać Tak jak wyżej pisałam, żeby poczęstować gości czymś [...]
[...] zróżnicowana dieta. Taka dieta, która obejmuje wszystkie rodzaje pokarmów - od chudych źródeł białka, poprzez węglowodany bogate w błonnik, zdrowe tłuszcze, aż po warzywa i owoce pełne witamin i minerałów. Jeżeli nie jesz produktów, które są głównym źródłem danej witaminy, poszukaj zamienników. Upewnij się, że Twojej diecie niczego nie [...]
[...] będzie gotowe dodać pomidory krojone z puszki (200 g). Przyprawić wg uznania. Podawać z makaronem pełnoziarnistym (50 g - waga przed gotowaniem) Kolacja Bułka z hummusem i warzywami Bułkę grahamkę (80 g) posmarować humusem naturalnym (50 g), dodatkowo podać warzywa: papryka (140 g), ogórek (170 g) i szczypiorek Dzień trzeci Śniadanie [...]
Czy zdarzyło Ci się kiedyś zjeść całkiem przyzwoity posiłek i czuć się po nim tak, jakbyś nic nie zjadł? Co sprawia, że nie czujesz się najedzony? Brak uczucia sytości... czy przyczyną mogą być zaburzenia związane z leptyną? Co ciekawe, intuicyjnie zwykle wtedy sięgamy po potrawy tłuste i słodkie, gdyż czujemy, że dadzą nam poczucie komfortu. [...]
[...] obie biorą udział w regulacji metabolizmu kostnego w organizmie. Warto rozważyć ich stosowanie, szczególnie gdy w diecie nie pojawiają się zbyt często tłuste ryby, jaja, warzywa krzyżowe, czy szpinak. Kolejnym popularnym połączeniem witamin w obrębie grupy rozpuszczalnych w tłuszczach jest jednoczesne stosowanie witamin A i E. Wspólnie obie [...]